Как да помогнем на "Бързолет"

Тук може да намерите всякаква информация
Българин
Verified
Създател
Мнения: 326
Регистриран на: Сря Юни 02, 2021 7:22 am
Местоположение: България
Обратна връзка:

Как да помогнем на "Бързолет"

Мнение от Българин »

Ако видите бързолет легнал на земята с разперени крила - не се страхувайте, просто помогнете! Всъщност птицата не е болна. Отговорът тук е различен: те имат много къси крака и, ако случайно се ударят, просто не могат да излетят от земята. Просто внимателно го вземете в ръцете си или изчакайте птицата да отлети сама, или я поставете на по високо място и я оставете на мира - тя ще придобие сили и ще полети сама.
Бързолетът е невероятна птица. Дължината на тялото и е между 15 и 20 cm, размаха на крилете 35-55 cm и тежат 30-100 гр. Летят изключително добре и с много висока скорост. Може да развие над 180 км/час.
Прекарват почти целия си живот в полет. Кацат единствено по време на размножителния период, когато мътят. Хранят се с дребни летящи насекоми, предимно комари и мушици, които улавят летейки с широко отворена човка, като в сакче. Нощем се издигат на около 2000 m височина и спят летейки, като леко забавят маховете на крилете си.
Черният бързолет е единствената птица способна да яде, да се чифтосва и спи по време на полет. Те могат да се реят в небето по няколко години без да слизат на земята.
Гнезди в скалисти местности, входове на пещери, високи сгради. Гнездото е изградено от слюнка и фина глина. Снася 2, много рядко 3 бели сферични яйца, тежащи между 3,2 и 4,2 g, които мътят 18-21 дни и двамата родители. Малките се излюпват слепи и безпомощни и двамата родители ги хранят с насекоми. Във въздуха черния бързолет хваща насекоми с клюна си като кепче. При хранене на пиленцата той носи в клюна си наведнъж около 1000 насекоми. За 30-40 хранения малките изяждат около 40 000 насекоми. За да осигурят толкова храна, техните родители прелитат разстояние превишаващо дължината на земния екватор (40 000 км). Напускат гнездото на 35–59 дневна възраст. Годишно отглеждат едно люпило.
У нас видът има петнисто разпространение, като е концентриран и обхваща предимно планинските райони и черноморието. Преобладаващата част от находищата на вида са в населени места, където числеността му е най-висока.

Изображение
Нужна ти е поддръжка на форум?
тогава аз съм твоят човек, просто закупи своят хостинг от ТУК и аз ще работя за теб, по твоят форум, на изгодна цена ;)
Изображение
Публикувай отговор